Du måste ha gjort både Block 1 och Block 2 av ODIS-godkänd doulautbildning, läst den obligatoriska kurslitteraturen och lämnat reflektion av böckerna till din kursledare.

Du måste ha läst och accepterat ODIS etiska riktlinjer. Det är viktigt att alla doulor förstår vad det innebär att arbeta som doula och vilka konsekvenser det får om man inte följer riktlinjerna.

Vara aktiv medlem i ODIS. Det vill säga betala medlemsavgift på 400kr per år. 200kr i medlemsavgift och 200kr i serviceavgift.

Läsa den obligatoriska litteraturen för att bli ODIS-certifierad doula. Du lämnar in reflektioner tillsammans med ditt prov och uppdragsreflektioner.

Gjort 3 hela doulauppdrag. Det vill säga att du har varit med på församtal, förlossning och eftersamtal tre gånger.

Skriva ett godkänt doulaprov och bli godkänd av ODIS styrelse.

ODIS-Godkända utbildningar

Hur väljer man utbildning? Vad är skillnaden på varje enskild utbildning? Alla godkända utbildningar är uppbyggda på våran kursplan och ska innehålla grundläggande kunskapskrav för alla blivande doulor.Utbildningarna har olika inriktningar. Vissa lär ut ett par smärthanteringsmetoder medan andra ger information om allt som finns idag. Det är upp till dig att välja det som passar dig. Hur långt vill du resa? Hur mycket får det kosta?

Vi rekommenderar att du kontaktar respektive kursledare för mer information om deras utbildning. ODIS svarar ej på frågor kring utbildningarna mer än det som finns på våran hemsida.

Se listan över godkända utbildningar här.

Obligatorisk litteratur

För att bli certifierad behöver du läsa tre böcker som vi vet att du kommer att ha stor nytta av i ditt arbete som doula. Skicka reflektionen tillsammans med ditt doulaprov.

”Att Föda” av Gudrun Abascal
Bokus (pocket)(inbunden) – Adlibris  (pocket)(inbunden)

”Ina Mays guide to childbirth” av Ina May Gaskin
Bokus (häftad) – Adlibris (häftad)

”The doula book”, Klaus och Kennel
Bokus (häftad) – Adlibris (häftad)

Tre hela doulauppdrag

För att bli certifierad måste man ha gjort 3 hela uppdrag. Men vad innebär det?

Helt uppdrag innebär att du som doula har varit med på minst 2 församtal med din kund, varit närvarande under förlossning och avslutat uppdraget med ett eftersamtal.

Varför är det viktigt?

För att du ska haft möjlighet att prova verktygen du lärt dig under utbildningen, fått en bild av hur det är att vara doula och vad som fungerar och inte fungerar för dig, måste du ha gjort minst 3 uppdrag. Alla kunder är olika, alla förlossningar är olika och därför är det bra att ha 3 olika upplevelser som man kan jämföra.

Bli medlem i föreningen

Första steget för att bli ODIS-certifierad doula är att bli medlem i ODIS.
Endast doulor som betalar för aktivt medlemskap kan få skriva provet.

Att vara medlem i ODIS har många fördelar för dig som doula.

Bli medlem här

Reflektion eller recension?

Vi har krav på våra doulor att läsa några böcker för att både bli godkänd på doulakursen och för att bli certifierad. Det är viktigt att få den kunskapen från böckerna vi har valt för att vi är säkra på att alla har nytta av dom.

För att bevisa att man faktiskt läst böckerna måste man lämna in en reflektion. Det betyder att du skriver några meningar om varje bok. Vad tror du att du kommer att använda, vad tyckte du var spännande, har det väckt några ytterligare tankar på fortbildning och så vidare.

Ingen lång text utan vi vill veta hur boken har påverkat dig.

ODIS etiska riktlinjer

Medlemmar i ODIS måste följa föreningens etiska riktlinjer. Det är viktigt att doulan vet vilka dom är, vad dom betyder och hur det påverkar henne.

Kunder som anlitar doula måste också veta vilka riktlinjer hon måste följa så det inte blir några missförstånd.

Här kan du läsa ODIS etiska riktlinjer.

ODIS-Doulaprovet

För att få den nyaste versionen av provet måste du vara betalande medlem i föreningen och genomfört minst tre hela uppdrag. När du är det kan du maila styrelsen på info@doula.nu och be om att få provet.

Begränsad tid för att lämna in provet?

ODIS har ingen deadline på när du måste skicka in doulaprovet. Du behöver bara uppfylla kraven som står här ovan för att bli certifierad. Det kan ta några månader för vissa att uppfylla kraven och det kan ta år för andra. Så länge man håller sig uppdaterad och läser litteraturen så är det okej att lämna in provet när som helst efter avslutad utbildning. Skicka in provet och reflektioner

Det som ingår i doulaprovet är:

  • Svara på alla frågor i doulaprovet.
  • Skriv reflektioner av tre doulauppdrag.
  • Skriv reflektioner av litteraturen.

Tänk på att styrelsearbetet är ideellt och rättning av prov görs i mån av tid och möjlighet.