Ett barns födelse kanske bara är en dag i livet, men det är en dag som kan påverka bebisen och föräldrarna resten av livet!

Vill du stötta familjer så att de får den bästa möjliga dagen?
Vill du hjälpa familjer att föda på sina villkor?
Vill du ge stöd, kunskap och redskap till blivande föräldrar?
Vill du främja en god start i livet och ett tryggt föräldraskap?

I så fall har du kommit rätt! Xana och Lina erbjuder en holistisk doulautbildning där du verkligen kan djupdyka in i doulans värld och bli doula!

Du blir ODIS Diplomerad doula och Aktiv Baby Instruktör samtidigt!

Kursens innehåll

Välj själv som du vill ha lilla eller stora utbildningspaketet, beroende på hur mycket individuellt stöd du vill ha.

Vi erbjuder en holistisk doulautbildning där du får lära dig att ge stöd till den gravida, födande och föräldern. Xana har hållit i doulautbildningar sedan 2008 och tillsammans med Lina sedan 2018. Eftersom vi själva är mycket erfarna doulor och har utbildat hundratals doulor, så vet vi vad du behöver få med dig i ditt doulaskap.

Doula är inte bara något man gör eller jobbar med, utan man ÄR doula. Därför satsar vi mycket på dig och din resa att bli doula! Exempelvis behöver du ha kontakt med din egna andning för att guida den födande i andningen.Doulor behöver doulor och vi stödjer dig att få en gemenskap med de andra blivande doulorna. Detta gör vi bland annat genom kvinnocirklar och genom att ”doula varandra”. Du får också minst ett enskilt samtal med Xana eller Lina för djupare personliga samtal. Det finns också möjlighet att ha Xana eller Lina som mentor vid dina första doulauppdrag.

För att du ska kunna stötta unika familjen på bästa sätt behöver du djupa och breda kunskaper och många olika verktyg. Exempelvis får du lära dig:

Xanas och Linas erfarenhet och kunskap från hundratals födslar: om doulauppdrag, medföräldern/partnern och doulan, smärtlindring, samarbete med vårdpersonal.

 • Doulaeffekten: vad forskning säger om doula.
 • Sjukhus: rutiner, medicinska ingrepp och smärtlindring, informerade beslut.
 • Aktiv Baby tekniker: övningar, rörelser och ställningar för att hjälpa barnets position i livmodern och stödja barnet och kvinnans födande krafter.
 • Fysiologi: fysiologiskt födande, hormoner, störningars påverkan.
 • Föda utan Rädsla: andning, röst, avslappning och mentala verktyg. Bryt rädsla och uppnå trygghet.
 • Akupressur: för smärtlindring, avslappning, stärka värkarbetet.
 • Rebozo: massageteknik som görs med en vävd sjal, sk rebozo. Du får dessutom en egen rebozo!
 • Birthing from Within: smärthantering, BirthArt, symboler såsom labyrinten.
 • Kunskap från Ina May Gaskin och Orgasmic Birthing: föderskan som däggdjur, länk mellan födandet och sexualitet, föda med njutning.
 • Föda på sina egna villkor: sjukhus, hemma, vattenförlossning, kejsarsnitt, med syskon, efter trauma, efter kejsarsnitt, vid risker och komplikationer etc. HBTQ frågor.
 • Yoga: verktyg till doulan och dina klienter.
 • Kunskap från bl a Robin Lim och Sara Johansson: fysiologisk postpartum och föräldraskap, holistiskt läkande, krisstöd, barnets behov

Xana och Lina hjälper dig att förstå och bearbeta dina förlossningsupplevelser, vilket kommer göra att du själv mår bättre och kan vara ett bättre stöd för andra. Om du har svåra upplevelser rekommenderar vi att du väljer stora utbildningspaketet så vi kan ge dig mer individuellt stöd.

Man behöver inte ha fött barn för att bli doula.
Kvinnor, män, icke-binära, unga som gamla kan bli utmärkta doulor!

Efter Aktiv Baby Doula- och Instruktörsutbildning har du kunskap, erfarenhet och redskap för att navigera olika situationer och utmaningar som du ställs inför:

 • Förlossnings- och föräldraförberedande samtal, både till klienter som ska föda med dig eller utan doula.
 • Doula vid förlossningar.
 • Postpartumsamtal och stöd, både till klienten som fött med dig eller utan doula.
 • Aktiv Baby Instruktör: Hålla konsultationer och workshops med gravida.

“När jag för ett tag sedan delade med andra om händelsen blev jag helt överrumplad av känslor. Jag bokade samtal med kursledaren och åkte därifrån kanske 10 kg lättare. Att få ett vittne till sin berättelse och hjälp att se det från andra perspektiv är läkande.”

 
Aktiv Baby Doulautbildningen är godkänd av ODIS. Alla ODIS godkända doulautbildningar följer samma kursplan, för att alla ska få en grundutbildning. Aktiv Baby Doulautbildning är dock mer än en grundutbildning. Den är fler timmar, berör fler områden och fördjupning. När du har deltagit på kursdagarna, läst ODIS litteraturlista och gjort hemuppgifter får du ett kursintyg och blir ODIS diplomerad doula. Om du vill så kan du sedan bli ODIS certifierad doula. För att blir certifierad ska du läsa ytterligare böcker, skriva ett prov och ha tre doulauppdrag. 


Kursledare


Jag har varit doula sedan 2004 och har erfarenhet från ca 150 förlossningar. Jag har utbildat doulor sedan 2008 och har utbildat hundratals doulor. Jag är ODIS certiferad doula och valdes till Årets doula 2019. Jag är grundaren av Aktiv Baby och håller utbildningar i detta för doulor, förlossningspersonal och blivande föräldrar. Jag är universitetsutbildad och erfaren amningsrådgivare. Jag är yogalärare för gravida, postpartum och bebis. 

Förlossningspedagog både via ODIS och Birthing from Within (USA). Jag har gjort flertalet internationella utbildningar inom bl a Spinning Babies, Orgasmic Birthing och med Ina May Gaskin. Jag är öronakupunktör, föräldrautbildare och utbildad inom kris och trauma. Har en kandidatexamen i omvårdnad och en kandidatexamen i litterärt skapande, båda från Lunds Universitet. Förutom att jag jobbar i mitt egna företag så jobbar jag som verksamhetschef för ett bolag inom personlig assistans. Men framför allt är jag mamma till en flicka som är född 2001 och en pojke som är född 2023. Läs mer om mig här.


Som Doula och birth witness har jag under ett decennium fått erfarenhet av olika typer av födslar. Allt från freebirth till instrumentell förlossning. Jag har utbildat doulor sedan 2018 och Aktiv Baby Instruktörer sedan 2020 med Xana De Silva. Jag är förlossningspedagog, Postpartum Doula, ”Mother roaster”. Traditionella ritualer och ceremonier har jag fått äran att lära mig bland annat i Mexico med traditionella barnmorskor och doulor.

Jag har gjort internationella utbildningar och retreats med bl a Robin Lim, Anna Verwaal, Nicola Mahdiyyah och Spinning Babies. Jag är internationellt diplomerad Kundaliniyogalärare, Gravidyogalärare enligt ”The Khalsa Way”, Sacred Pregnancy instructor, Stress- och Friskvårdsterapeut. Med kärlek till barnen, modern, födandet och jorden grundade jag yogamamma 2014 som är plats för gravida och gravida par att mötas för förlossningsförberedelse genom kurser, workshops, retreats, ceremonier och sammankomster i både Sverige och Wales. Jag är bosatt i Wales med min partner och mina tre barn. Läs med om mig här: yogamamma.se och omegahalsan.se

”Tack för att du är så fantastisk på att ta information och göra det så enkelt för oss att förstå. Du är verkligen fantastisk på att förmedla kunskap.” 

”Jag är så himla glad för kompendierna! Det har varit så mycket information under kursen. Jag vill inte glömma något! Nu ska jag gå hem och läsa på. Jag ska ha med mig kompendierna vid samtal och på förlossningar. Det känns tryggt.” Datum Hösten 2024

På plats i Teckomatorp, Skåne.

Fredagkväll – Söndag
27-29 september
25-27 oktober

Online via Zoom,

2 oktober, 9 oktober, 16 oktober, 23 oktober.

Tider: 18-21:30


Priser

Aktiv Baby erbjuder 2 olika kurspaket. Kurslitteratur ingår inte.

LILLA – 17 500 kr

 • Utbildning till Doula.
 • Utbildning till Aktiv Baby Instruktör.
 • Kurskompendier.
 • 4 luncher och fika under kursdagarna.
 • En rebozo, dvs handvävd mexikansk sjal.
 • Yogapass.
 • Nada akupunktur/akupressurbehandling.
 • Privat konsultation med kursledare max 30 minuter.

STORA – 21 500 kr

 • LILLA kurspaketet
 • Privat konsultation med kursledare 30 minuter/månad i 6 månader.
 • Mentorskap vid första doulauppdraget och samtal med kursledare innan möte med klienter samt telefonstöd under födseln.


För info & frågor: 

Xana De Silva 
Tel: 0733-107228 
E-post: info@aktivbaby.com 
Hemsida: www.aktivbaby.com 
Facebook sidor: @fb doulan och @aktiv baby 
Instagram: @aktiv.baby

Lina Nilsen 
Tel: 0768-866281 
E-post: info@yogamamma.se 
Hemsida: www.yogamamma.se 
Facebook: yogamamma 
Instagram: @yogamamma.se