Känner du en längtan efter att ge stöd åt familjer kring livets början? Att vara doula är inte bara något man jobbar med. Därför satsar vi extra mycket på dig som doula! Nytt för i höst är att vi erbjuder 4 heldagar i rad, så du verkligen kan djupdyka in i doulans värld och bli doula.  

 
I NYA Aktiv Baby Doulautbildning blir du både doula och Aktiv Baby Instruktör – samtidigt!  

Aktiv Baby är enkla och specifika övningar som hjälper bebisen att inta optimala positioner i livmodern, vilket minskar problem under graviditet och förlossning. Läs mer på aktivbaby.com 

I Aktiv Baby Doula har vi ett helhetsperspektiv på den gravida och födande kvinnan, barnet och medföräldern. Vi pratar utifrån ett fysiologiskt, psykiskt, socialt, kulturellt, sexuellt och spirituellt perspektiv. 

 • barnets födande krafter 
 • kvinnans födande krafter 
 • födandets, anknytningens och amningens hormoner 
 • stress, rädsla och spänning jämfört med lugn, trygghet och avslappning 
 • vad kan störa kroppen, vad händer då och vad kan man göra?  
 • hur man kan stärka och stödja den gravida/födande, medföräldern och bebisen under graviditet, födelse och första tiden efteråt  

Som doula är det viktigt att ha många olika redskap för att kunna jobba med det som passar den unika person som du stödjer. I Aktiv Baby Doulautbildning får du bredden och djupet, exempelvis: 

 • Aktiv Baby tekniker: övningar, rörelser och ställningar för att hjälpa de födande krafter 
 • Föda utan Rädsla: andning, röst, avslappning och mentala verktyg 
 • Akupressur: för smärtlindring, avslappning, stärka värkarbetet, hjälpa barnets position  
 • Rebozo: en teknik som görs med en vävd sjal. NYHET! Det ingår en rebozo i din kursavgift! 
 • Birthing from Within: smärthanteringsmetoder, BirthArt för att upptäcka rädslor och tankar om födande/föräldraskap, samtalstekniker 
 • Kunskap från Ina May Gaskin och Orgasmic Birthing: fysiologiskt födande, föderskan som däggdjur, länk mellan födandet och sexualitet 
 • Föda på sina egna villkor: sjukhus, hemma, vattenförlossning, med syskon, efter trauma, efter kejsarsnitt etc. Hur man stödjer klienter att ta egna informerade beslut. 
 • Gravidyoga: verktyg till doula för att hantera stress, tekniker för den födande.   
 • Postpartum: unika kunskaper för läkning, traditionella metoder, mothering the mother, barnets förväntningar och behov 

 
“Alla borde göra denna kurs. Nu förstår jag varför min förlossning blev som den blev”, säger ofta deltagare. Kursen hjälper dig att förstå och bearbeta dina tidigare förlossningsupplevelser. När man har en förståelse för sin egen erfarenhet och har bearbetat klart, kan man hjälpa och stötta andra bättre. Du får lära dig om modern krishantering, både för att kunna hjälpa och stötta dina klienter och för att ha redskap för egen del.  

Efter NYA Aktiv Baby Doulautbildning har du kunskap, erfarenhet och redskap för att navigera olika situationer och utmaningar som du ställs inför:  

 • Hålla i förlossningsförberedande samtal, både till klienter som ska föda med dig och föda själva. 
 • Ha konsultationer med gravida som har diverse graviditetsrelaterade problem, exempelvis foglossningssmärta eller bebis i säte och lära ut Aktiv Baby tekniker för att hjälpa bebisen vända sig eller minska smärtor.  
 • Vara doula vid förlossningar. 
 • Ge stöd efter förlossning med amning, anknytning, att bli förälder, att hantera känslor, till klienter som fött med eller utan dig.  

Doulautbildningen består av fyra heldagar på plats i Skåne och fyra kvällar som är online. Hemuppgifter görs mellan träffarna. Kursen är både teoretisk och praktisk.  

 
Kursen är godkänd av ODIS och innehåller alla obligatoriska moment enligt ODIS kursplan. NYA Aktiv Baby Doulautbildning är dock mer än en grundutbildning!  

Kursledare:  

Xana De Silva är en mycket erfaren doula och har varit på ca 150 förlossningar. Hon är också förlossningspedagog, vilket innebär att man håller förlossnings- och föräldraförberedande kurser för föräldrar. Hon är yogalärare för gravida och nyblivna mammor, samt amningsrådgivare. Xana har en kandidatexamen i omvårdnad och en kandidatexamen i Litterärt skapande från Lunds Universitet. Hon har gjort många internationella avancerade doulaworkshop, bla a med Ina May Gaskin, Debra Pascali-Bonaro, Sarah J Buckley och Anna Verwaal. Hon är utbildad i Spinning Babies och Rebozo tekniker. Xana jobbar som öronakupunktör och akupressör och utbildar även Birthworkers i akupressur. Xana har utbildat doulor och förlossingspedagoger i många år. Hon utbildar Aktiv Baby Instruktörer och håller workshops för sjukvårdspersonal i metoden. För mer information om Xana se www.familjestunden.com och www.aktivbaby.com 

Lina Nilsen är erfaren doula och håller på att utbilda sig till Förlossningspedagog. Hon är Aktiv Baby Instruktör och har gjort rebozoutbildningar i Mexico med traditionella barnmorskor och doulor. Hon har gjort internationella workshops och retreats med bl a Robin Lim, Anna Verwaal och Spinning Babies. Lina är grundaren till Yogamamma. En plats för gravida att mötas för förlossningsförberedelse genom kurser, workshops och sammankomster. Hon skapar ceremonier för gravida och nyblivna mammor. I samarbete med Yatra-yogaresor skapar hon unika Gravidyogaretreats. Lina driver Omegahälsans yogacenter i Helsingborg sedan 2007. Hon är internationellt diplomerad kundaliniyoga och meditationslärare samt certifierad Khalsa Way Pre & Post Natal Kundalini Yoga lärare. Lina driver även  Barnyogalärarutbildningar i Sverige med kollegan och musikern Helena Rask. 

För mer information om Lina se www.yogamamma.se och www.omegahalsan.se 

“Doula med mentor” hjälper nya doulor att komma igång. Mentorn stöttar nyutbildade doulor under hennes första 1-3 uppdrag. Den nya doulan och mentorn håller de förlossnings- och föräldraförberedande samtal tillsammans. Den nya doulan har jour och stödjer vid förlossningen, och hon har hela tiden möjlighet att kontakta mentorn för råd och stöd. Även samtalet efter förlossningen sker med både doulan och mentorn. Xana och Lina har ofta möjlighet att vara mentor till nya doulor. 

Deltagare om Aktiv Baby Doulautbildning: 

”Tack för att du är så fantastisk på att ta information och göra det så enkelt för oss att förstå. Du är verkligen fantastisk på att förmedla kunskap.” 

”Jag är så himla glad för kompendierna! Det har varit så mycket information under kursen. Jag vill inte glömma något! Nu ska jag gå hem och läsa på. Jag ska ha med mig kompendierna vid samtal och på förlossningar. Det känns tryggt.” 

”När jag för ett tag sedan delade med andra om händelsen blev jag helt överrumplad av känslor. Jag bokade samtal med kursledaren och åkte därifrån kanske 10 kg lättare. Att få ett vittne till sin berättelse och hjälp att se det från andra perspektiv är läkande.”  

Datum: 

Våren 2023

På plats i Teckomatorp, Skåne.

Block 1: 
fredag-söndag 27 -29 Januari 2023 

Block 3:
Fredag-söndag 24-26 Mars. 

Tider på plats:

Fredagar: 18-21.30

Lördagar: 10-18 Söndagar: 10-18

Online, på Zoom:

Block 2:
Lördag-söndag 4-5 mars 2023. 
Tider online: 10-17

Pris:

17 500 kr inkl. moms.  

I kursavgiften ingår: 

-Utbildning till doula. 

-Utbildning till Aktiv Baby Instruktör. 

-Kurskompendier. 

-4 luncher och fika under kursdagarna.  

-En rebozo, dvs handvävd mexikansk sjal.  

-Yogapass.  

-Nada akupunktur/akupressurbehandling. 

-Privat konsultation med kursledare max 30 minuter.  

ANMÄLAN GÖRS HÄR: https://forms.gle/SSYMeLSRRZQc4Vd9A

För info & frågor: 

Xana De Silva 
Tel: 0733-107228 
E-post: info@aktivbaby.com 
Hemsida: www.aktivbaby.com 
Facebook sidor: @fb doulan och @aktiv baby 
Instagram: @aktiv.baby 

Lina Nilsen 
Tel: 0768-866281 
E-post: info@yogamamma.se 
Hemsida: www.yogamamma.se 
Facebook: yogamamma 
Instagram: @yogamamma.se