angelicabeltramo2Namn: Angelica Beltramo
Ålder: 33
Län: Skåne
Antal barn: 4 (3,5,9,11)
Antal år som doula: 9
Antal doulauppdrag: ca 45-50
Favorit mat: Vegetariskt, som jag slipper laga själv
Favorit låt just nu: Heroes!
Husdjur: Gamla Shetland Sheepdog-tiken Ronja

Har du själv fött med doula?
Ja, mitt första barn hade jag min mamma som Doula, med andra barnet hann jag inte, tredje och fjärde förlossningen doulades jag av samma fantastiska Doula.

Vad skulle du vilja göra för att förbättra förlossningsvården i Sverige?
Jag skulle vilja se att alternativ till (och inom) sjukhusfödseln infördes, så att varje unik kvinna får chansen att föda som hon vill, vart hon vill och med vem hon vill. Dessutom önskar jag att beslutsfattare förstod vikten av att omgående införa ”one-to-one-care”. Dvs en barnmorska för varje kvinna. Det skulle gynna alla, både på kort och lång sikt.

Har du något knep som du använder vid nästan varje förlossning?
Inte medvetet tror jag..
Men det uppstår ofta ett speciellt band mellan mig och framförallt mamman och den intensiva närvaron är väl kanske ett knep. Det är svårt att förklara men det blir ibland som ett slags tyst kommunikation där förtroende, respekt och ömsesidig tillit styr.

Vad skulle du säga var din specialkompetens som doula?
Mitt stora förtroende för kvinnokroppen och min övertygelse att hennes trygghet och välbefinnande gör skillnad resten av livet. Därför är mitt fokus just där.
Annars är nog hemförlossningar/hemlika förlossningar mitt specialområde.

Vad skulle du vilja lära dig för att utveckla dina tjänster?
Barnmorskeyrket tror jag. Så att jag skulle kunde erbjuda och bidra även med den medicinska kompetensen för den som ville.
Men jag är absolut Doula först och främst.

Har du en favoritbok som du letar till när du behöver svar/inspiration?
Njae, snarare söker jag mig till mina kloka, fina kollegor!

angelicabeltramo3Doular du par du känner sedan innan?
Absolut! Jag har doulat flera av mina klienter mer än en gång. Men också privata vänner och bekanta och även där flera gånger om. Det är något av det finaste tycker jag, att bli tillfrågad igen. Då vet jag att att jag gjort en skillnad för familjen och att de är stärkta kring sitt val att anlita en Doula. Det berör mig

Har du en favorit avslappnings/förlossningsmetod?
Njae.. Jag sitter liksom inne på en hel massa alternativ och kunskaper.
Det är det som är så bra-att kunna variera allteftersom behovet och önskningarna svänger genom förlossningen.
Favoriten är helt enkelt den som fungerar för mamman just där och då.

Vilka råd skulle du ge en ny doula?
Sök gärna tips och råd hos en kollega men lyssna mest på familjen och lita på din intuition-det räcker långt.
Fråga efter ”Doula med mentor” (där du samarbetar och delar uppdraget med en erfaren Doula) om du snabbare vill komma på egna fötter.

Vilket är det finaste minnet?
Jag fäller ofta ett par lyckotårar ihop med föräldrarna när barnet väl kommer-det är väldigt fina och speciella minnen allihop.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *