åsanorenNamn: Åsa Norén
Ålder: 41 år
Län: Västra Götaland
Antal barn: Tre

Antal år som doula: 6 år
Antal doulauppdrag: ca 30

Favoritmat: Fisk och skaldjur
Favoritlåt just nu: Humöret avgör vilken musik jag vill lyssna på. Det kan vara allt ifrån yogamusik och klassiskt till skvalande radiopop.
Husdjur: Två undulater och ett gäng dammråttor.

Var hörde du först ordet doula?
När jag väntade mitt andra barn, 2006, lärde jag känna en tjej som höll på att utbilda sig till doula. När hon berättade om det kände jag direkt att det var något jag ville göra! Sen min första förlossning hade jag känt en längtan efter att få stötta andra kvinnor. Jag hade funderat på barnmorska men det här med doula kändes mer som min grej, att kunna fokusera på den mentala delen av födandet. Efter andra och tredje förlossningen hade min längtan vuxit sig till ett kall och jag var bara tvungen att bli doula.

Vad erbjuder du utöver doulatjänsten?
Jag är också förlossningspedagog och driver FörlossningsGruppen där jag håller förlossningsförberedande kurser för blivande föräldrar och även doulautbildningar för kvinnor som likt jag själv känner ett kall att bli doula!

Vad skulle du säga var din specialkompetens som doula?
Jag har stor erfarenhet att jobba med väldigt förlossningsrädda personer, både kvinnor och män. En stor del av mitt arbete som doula handlar om den mentala förberedelsen inför förlossningen.

Vad skulle du vilja lära dig för att utveckla dina tjänster?
Jag brinner även för kost och hälsa och drömmer om att bli kostrådgivare och kunna arbeta med nutrition för gravida och barn.

Vem är din idol inom förlossningsvärlden?
Ina May Gaskin ♥ Om fler barn fick födas ut i livet tillsammans med en barnmorska som Ina May hade världen sett annorlunda ut!
Jag ser även upp till läkare som Michel Odent och Nils Bergman för deras forskning och ifrågasättande av rutinmässiga ingrepp inom förlossningsvården med tanke på de långsiktiga effekter det har.

Vad gör du för att ladda batterierna efter långt/krävande uppdrag?
Yoga ♥
Det finns en ”hemlig” doulagrupp på Facebook där vi delar med oss av tips och knep och ger varandra stöd och pepp. Det är en fantastisk plats att bolla tankar och funderingar och utbyta erfarenheter med varandra. Att vända sig till kollegor och bli boostad med doulakärlek är ett bra sätt att tanka energi!

Har du en favorit avslappnings/förlossningsmetod?
Under min doulautbildning träffade jag den fantastiskt inspirerande doulan Susanna Heli och jag hämtar mycket inspiration från hennes fyra verktyg; Andning, Avslappning, Tankens kraft och Rösten. Det viktigaste verktyget i mina ögon och det jag upplever att jag får jobba mest med som doula är Tankens kraft. Allt sitter i huvudet och det är lika underbart magiskt varje gång jag ser en tidigare väldigt rädd kvinna, som har tvivlat på sin förmåga att föda, hitta tilliten till sig själv! Att se henne våga gå emot sina rädslor, bli trygg och plocka fram urkvinnan som finns inom henne! ♥

Hur får du det att fungera att vara doula och mamma?
Att vara doula påverkar familjelivet och visst händer det att barnen får vänta med vissa saker pga min jour. T ex ger vi oss inte ut på några långväga utflykter när jag har en doulamamma som kan föda vilken dag som helst. Så barnen brukar ha stenkoll på vilka bf ”jag” har!

När jag började som doula var mina barn 2,3 och 8 år. Med en make som reser väldigt mycket hade jag inte klarat av att vara doula utan min pappa och mina svärföräldrar. När jag har jour har de jour. De har fått rycka ut som barnvakt många gånger. Nu är barnen 8, 9 och 14 år och börjar bli så pass stora att de kan vara ensamma en liten stund så behovet av att snabbt få hit en barnvakt är minskande. Vilket är skönt, för jösses vilket pusslande det har varit ibland… Så ett stort TACK till min familj! ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *