Bodil3Namn: Bodil Frey
Ålder: 59
Län: Västra Götaland
Antal barn: 3

Antal år som doula: 13
Antal doulauppdrag: 30

Favorit mat: En massa olika
Husdjur: Hund och katt

Var hörde du först ordet doula?
När jag nyligen fött mitt yngsta barn, så läste jag om doulor i en tidning och tänkte att DET vill jag göra!

 

Vad erbjuder du utöver doulatjänsten?
Profylaxkurser, enskilda samtal för förlossningsrädda.

Vad skulle du vilja göra för att förbättra förlossningsvården i Sverige?
Bidra till bättre ”konsumentinformation”, jämförelser mellan olika förlossningsenheter. Info på nätet om för- och nackdelar med de olika rutiner och interventioner som finns. Hur mycket de används på olika sjukhus. Det ger en möjlighet för kvinnor att ”rösta med fötterna” och gå dit där vården bäst motsvarar det de önskar. Även att kunna välja mellan att föda hemma och på sjukhus. Det behövs mer tryck från de som föder barn, så att vården tar deras önskemål på allvar. Och kanske kan vi doulor hjälpa till att uppvigla. Det här ligger mig mycket varmt om hjärtat eftersom jag alltid får höra vilka rädslor blivande föräldrar har, under mina profylaxkurser. och jag får också höra hur de upplevde sin vård efteråt. EN BARNMORSKA JAG LÄRT KÄNNA PÅ FÖRHAND är vad de flesta önskar sig. Mycket av oron under graviditeten handlar om detta. Det skulle jag vilja hjälpa till att ändra på!

BodildoulaHar du något knep som du använder vid nästan varje förlossning?
Om det går att träffa dem i hemmet innan man åker till sjukhuset gör jag gärna det, för kan man komma in lite senare tillsammans blir det mindre risk för onödiga ingrepp. Annars är det för det mesta beröring och massage, att få henne att känna, inte tänka. Ett meditativt tillstånd, det funkar bäst om jag själv är i det. Jag gillar också ha med ljusgirlang eller liknande så rummet. får ett mysljus.

Vad skulle du säga var din specialkompetens som doula?
Att förmedla lugn.

Vem är din idol inom förlossningsvärlden?
Ina May Gaskin och Debra Pascali-Bonaro ( som gjorde filmen Orgasmic Birth )

Vad gör du för att ladda batterierna efter långt/krävande uppdrag?
Går ut och promenerar. Ibland skriver jag om det som hände, för kort efter finns det ibland en massa tankar och frågor. Jag lär mig mycket av att skriva om det.

Vilka råd skulle du ge en ny doula?
Det är viktigt att ha doulavänner som man kan prata med! Även om de inte finns i närheten. Jag tror också att man kan fokusera på att vara närvarande och uppmärksam, snarare än att vilja visa allt man kan! Som doula ska jag inte glänsa utan det ska hon som föder göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *