fridaviibus4Namn: Frida Viibus Lundgren
Ålder: 39
Län: Västra Götaland
Antal barn: 3 (födda 2002, 2003 & 2004)

Antal år som doula: 6 år
Antal doulauppdrag: 57

Favorit mat: Grekiskt lamm med vitlök (svärfar är grek)
Favorit låt just nu: “Take Me To Church” med Hozier
Husdjur: Två nakenkatter (sphynxar), dammråttor och en landsköldpadda

Var hörde du först ordet doula?
I en föräldratidning innan jag väntade mitt första barn. Då tänkte jag ”Toppen att sånt finns för ensamstående och förlossningsrädda!”. Nu vet jag att ALLA kan ha fantastisk nytta av en doula. Jag läste halvvägs till sjuksköterska för att bli barnmorska när fick min reumatiska diagnos så jag bytte branch. Nu är jag glad att det blev så, jag får det bästa av två världar! Doula var yrket för mig, det var bara det att jag inte visste det då.

Vad erbjuder du utöver doulatjänsten?fridaviibus3
Amningsförberedande kurser i Amningshjälpens regi, privata förlossningsförberedande kurser, inkapsling av moderkaka, postpartumdoula (doula efter förlossningen), amningsrådgivning (jag är hjälpmamma i Amningshjälpen) och i framtiden även floating. Jag och Åsa Norén håller tillsammans också FörlossningsGruppens doulautbildning för de som är sugna på att dela yrket med oss.

Vad skulle du vilja göra för att förbättra förlossningsvården i Sverige?
Jag skulle vilja ge vården mer resurser och se till att personalen lär mer av varandra, tricks of the trade, oavsett yrke. Många erfarenheter går förlorade när det inte finns tid och rum för reflektion.
Jag är aktiv medlem i Födelsehuset som är en ideell organisation som verkar för kontinuitet, valfrihet och mänsklighet inom förlossningsvården. Det som sker inom förlossningsvården idag är under all kritik. Hela sjukvårdssystemet urvattnas, vi står in för en omfattande kris. Ingen verkar dock ha någon plan. En ABC-klinik är ett steg i rätt riktning men den togs dock bort för många år sedan. Vi arbetar för att få tillbaka den och så gör jag det jag kan på mitt lilla håll, håller ordet vid liv, sprider information och väcker tankar. Åtminstone mina doulaklienter har ju 1-1 vård, jag är ju med före, under hela och efter. Valfrihet. Kontinuitet. Mänsklighet.

Har du något knep som du använder vid nästan varje förlossning?
Knep? Mina händer.

Vad gör du för att ladda batterierna efter långt/krävande uppdrag?
Umgås med andra doulor! En del uppdrag kan verkligen dränera en, då behöver man en trygg hamn att landa i. De flesta uppdrag ger dock otroligt mycket energi men även om det har varit otroligt positivt är i allafall jag helt slut efter tex 52 timmar (som var mitt första och längsta uppdrag hittills!).

Doular du par du känner sedan innan?
Ja, det har jag gjort flera gånger (jag frågar dock aldrig, de får komma till mig!). Och samma familjer flera gånger så det verkar vara ett vinnande koncept.

Har du doulandet som extrajobb? Hur går det att kombinera det?
Mina chefer vet att jag doular och att jag kan behöva avvika från jobbet närsomhelst. De är helt OK med det. Vi ger och vi tar, jobbar tillsammans, då blir det bäst!

Vilka råd skulle du ge en ny doula?
Trägen vinner, ha som mål att alla som träffat dig ska veta vad en doula är.

fridaviibus2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *