jennygustafssonprofilNamn: Jenny Gustafsson
Ålder: 31
Län: Västra Götaland
Antal barn: 3

Antal år som doula: 5
Antal doulauppdrag: 9

Favorit mat: Sås
Favorit låt just nu: Vårsånger
Husdjur: Inga

Vad erbjuder du utöver doulatjänsten?
Jag håller kurser i den nya profylaxen Föda utan Rädsla som baseras på enkla fysiologiska principer där vi använder oss av kroppens egna uttryck för lugn och ro för att släppa fram kroppens inneboende förmåga att föda. Kursen har ett stort fokus på stödpersonens roll och lär praktiskt ut vad hen kan göra för att stödja den födande på bästa sätt.

Har du själv fött med doula?
Ja, med fina kollegan Vicky, partner och barnmorskor under min senaste födsel som ägde rum i en pool hemma i vardagsrummet. Tacksam över att ha haft så kunnigt och inkännande stöd med mig.

Vad skulle du vilja göra för att förbättra förlossningsvården i Sverige?2015-04-24_10-28-23
Jag skulle vilja se mer differentierad förlossningsvård där vi hade möjlighet att välja var vi ville föda, hemma, på barnmorskeledd enhet eller på sjukhus. Sedan önskar jag mer kontinuitet, att en på förhand lärt känna ett team av barnmorskor och får möjlighet att föda med någon av dem. Sedan såklart one to one care, en barnmorska per födande vilket jag tror skulle leda till färre interventioner, bättre stöd till den födande och bättre arbetsmiljö för personalen.

Har du något knep som du använder vid nästan varje förlossning?
Jag brukar säga ”mjuk panna” då ser jag på ett ögonblick hur den födande blir mer avslappnad i hela ansiktet. Jag brukar även säga ”du kan bli hur stooor som helst för att släppa ut ditt barn” Jag tror att med tillit till det blir en mindre spänd, mindre rädd och undviker att skada sig när barnet ska ut.

Vad skulle du säga var din specialkompetens som doula?
Jag har en ganska sprudlande personlighet som jag tror får många att känna sig muntra och öppna upp sig. Det blir stundtals glatt och skämtsamt under födseln, vilket kan lätta upp mellan den sömniga avslappning som annars brukar råda.

Vem är din idol inom förlossningsvärlden?
Det är många, men om jag bara får välja en så är det nog Ina May Gaskin, barnmorska i USA som spridit oerhört mycket kunskap om att födslar kan vara allt annat än den ensidiga och ofta skrämmande bilden vi ofta ser och hör om. Det går att föda i djup tacksamhet, skrattandes, överraskande eller i full extas. Allt är möjligt och allt är tillåtet.

2015-04-24_10-32-46Doular du par du känner sedan innan?
Ja det har jag gjort. Fantastiska upplevelser då vi stått varandra riktigt nära och jag riktigt kunnat känna deras styrka och dela deras glädje.

Hur får du det att fungera att vara doula och mamma?
Det fungerar bra då jag har en partner och ett starkt socialt nätverk. Det är roligt att barnen ofta är involverade i vad jag gör och blir exalterade när jag ska iväg och doula fram nya bebisar. Då vill de följa med och hjälpa till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *