Pia Olsson Michalopoulos är ODIS-certifierad doula verksam i Hallands län och Västra Götalands län.

Var hörde du först ordet DOULA ?

Det var faktiskt 1999, samma år som det kom till Sverige. Jag skulle föda barn i maj -99. Jag var inte säker på att min man kunde närvara på förlossningen då han arbetade utomlands. Då fick jag höra av någon att det kan vara möjligt att ta med en doula. Då trodde jag att en doula bara stöttar dig om du är ensam, vilket många även tror idag. Det blev ingen doula den gången men en nyfikenhet skapades.

 

Har du en favorit avslappnings/ förlossningsmetod?

Jag tycker att boken Föda utan rädsla av Susanna Heli är fantastisk. Jag rekommenderar varmt de avslappningsövningar och de enkla verktygen- avspänning, tankens kraft, andning och rösten. Jag har sett att metoden fungerar utmärkt vid VARJE förlossning där jag varit närvarande som doula.

 

Vad skulle du vilja göra för att förbättra förlossningsvården i Sverige?

Oj…. Det finns så mycket.

-En barnmorska per födande

-Att alla som önskar skall få föda i sitt hem med hjälp av barnmorska utan att betala för det

-Ett bättre och mer utvecklat samarbete mellan doulor och förlossningsvården. Att vi doulor skulle få finnas med från början på MVC, att alla får information om att vi finns och förslagsvis komma på föräldrautbildningar inom MVC och få berätta om vad vi gör.

– Att förlossningsvården ser över sina rutiner… krävs det verkligen att vissa ingrepp görs på alla födande och nyfödda barn?

-Skulle gärna sett mer privata, barnmorskeledda verksamheter med naturlig inriktning vid förlossning

Jag skulle kunna ge många fler förslag …..men får stoppa här!

 

Vilka motstånd/svårigheter upplever du där du bor?

Jag upplever ofta oförstående om varför vi doulor behövs. Jag känner att jag ofta får försvara mitt yrke. Jag hade önskat ett samarbete med förlossningsvården i Halland, t.ex. att MVC förmedlar min kontakt där de kan se att det finns behov av en doula. I Halland är det inte så vanligt med doula. Dock har det blivit större efterfrågan bara de sista 2 åren. Vilket är helt fantastiskt!

Sedan upplever jag att det är väldigt svårt att kombinera min doulaverksamhet med mitt andra yrke. Det som gör det möjligt nu är att jag har ett gott samarbete med andra doulor samt att jag inte tar på mig så många uppdrag per år.

 

Vilka råd skulle du ge en ny doula?

Ta kontakt med erfarna doulor för samarbete. En lär sig så mycket av varandra.

Ett annat råd … var förbered på alla slags känslopåslag som kommer med ett uppdrag. Allt är inte bara ”rosenrött”. Det är många tankar, känslor och personligheter du skall hantera. Det krävs att du ger mycket av dig själv… vinsten är att du får så mycket tillbaka.

 

Hemsida: http://www.vastkustdoulan.n.nu/

Instagram: @vastkustdoulan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *