rannveigNamn: Rannveig Stefánsdóttir
Ålder: 31
Län: Skåne
Antal barn: 2 pojkar

Antal år som doula: 4
Antal doulauppdrag: 8

Favorit mat: Grillat isländsk lamm med potatis, coleslaw, brun sås och gröna ärtor.
Favorit låt just nu: Gamla isländska vaggvisor jag sjunger för min yngsta son.
Husdjur: Dammråttor och spindlar i hörnen.

– Vad erbjuder du utöver doulatjänsten?
Jag är också hjälpmamma hos amningshjälpen samt att jag kapslar in moderkakor åt det som vill äta den på ett smidigt sätt.

– Vad skulle du vilja göra för att förbättra förlossningsvården i Sverige?
Jag skulle vilja att politiker slutade ta beslut baserade på sina personliga rädslor och okunskaper. Jag skulle vilja införa förlossningspeng, så de som vill föda på ett annat sätt än att åka in på sjukhuset när det är dags, kan få göra det. Det ska bli lättare för barnmorskor att öppna självständiga, barnmorskeledda kliniker där de erbjuder kontinuerlig mödravård på kliniken och i kvinnors hem. Kvinnor ska få föda hur de vill, var de vill med barnmorskor närvarande. Det ska vara en självklarhet och inte udda förslag dränkt med rädslor från omgivning och vårdpersonal.

– Har du något knep som du använder vid nästan varje förlossning?moderkaka
Varje par är annorlunda men jag tror jag använder beröring och massage samt humor när det passar vid varje förlossning. Skratt hjälper endorfinerna på traven och får oss slappna av, doulan också.

– Vad skulle du vilja lära dig för att utveckla dina tjänster?
Det är så mycket jag skulle vilja lära mig! Jag vill börja med att lära mig rebozo tekniken, aromaterapi, taktilmassage och jag vill gärna bli förlossningspedagog.

– Doular du par du känner sedan innan?
Mitt första uppdrag var ett par jag kände sen innan och det gick jättebra. Jag har även haft alla församtalen via Skype med par som bor i ett annat land. Det var första barnet och de var i min familj så jag erbjöd doulasamtal på distans. Förlossningen var jag inte med på men den gick helt fantastiskt och kvinnan fick en underbar upplevelse.

– Vilka råd skulle du ge en ny doula?
Det är så mycket man vill komma ihåg av allt det man lärt sig men låt det finnas i bakhuvudet. Lita på att du räcker till precis som du är och att teknikerna och informationen dyker upp när de behövs. Man behöver inte massa prylar för att bli en bra doula utan ta med det du har och sen är det rösten och händerna som gör viktigaste jobbet.

Comments (1)

Hej ! Jag har sökt runt på internet lite nu då jag ör jätte rädd att jag kommer vara på mitt jobb när min väninna ska föda, då hon vill ha hjälp att kapsla in sin moderkaka, jag ser att du finns i Skåne och det är i österlensområdet min vän befinner sig. Hon kommer antagligen föda i Ystad nu i slutet av december.

Jag undrar om det är uppdrag du fortfarande gör, om du i så fall har möjlighet (med tanke på den korta varslen) och isåfall hur mycket det kostar ? Mvh sofie 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *