rebeckahanssonNamn: Rebecka Fandino Hansson
Ålder: 31 år
Län: Skåne, Malmö
Antal barn: 2

Antal år som doula: 1 år
Antal doulauppdrag: 3 st

Favorit mat: Älskar libanesisk mat i alla dess former
Favorit låt just nu: ”Jag hade en gång en båt” av Allyawan

Var hörde du först ordet doula?
Jag hörde ordet första gången när jag gick på gravidyoga under min första graviditet hos Xana de Silvia.

Vad skulle du vilja göra för att förbättra förlossningsvården i Sverige?
Dels skulle jag vilja att det fanns mer resurser att tillgå och att dagens politiker börjar inse vikten av att satsa mer på förlossningsvården. Det behövs mer pengar och kunskap så att ingen ska behöva vara rädd. Föräldrar ska inte behöva oroa sig över ”om de får plats” och personalen ska inte behöva känna att de inte kunnat göra ett bra jobb för att de inte ”haft tid” att vara med sina patienter så länge de velat eller behövt.

Vem är din idol inom förlossningsvärlden?
Det måste nog vara Signe Jansson som var med och byggde Ystad BB. Hennes enkla filosofi ”Att föda på kvinnans villkor” är ett motto jag arbetar efter.

Har du en favoritbok som du letar till när du behöver svar/inspiration?
”The birth partner”-A complete guide to childbirth for dads, doulas and All other Labour compnions av Penny Simkin. Den är lite av min ”bibel” där jag kan finna information och tips när jag själv behöver inspiration.

Vad gör du för att ladda batterierna efter långt/krävande uppdrag?
Att ha privilegiet att få vara med och hjälpa till när ett barn kommer till världen är den bästa energikicken som finns, så mina batterier blir mer än full-laddade av ett uppdrag.

Har du doulandet som extrajobb? Hur går det att kombinera det?
Ja jag jobbar även heltid på ett annat jobb, som tur är har jag en enormt förstående chef som tillåter mig att lämna arbetet när det behövs. Än så länge fungerar kombinationen bra men ibland har man varit en aning trött när man går direkt från ett uppdrag till arbetet, men som jag tidigare nämnt är det en enorm energikick att vara med vid en förlossning vilket gör att det många gånger är en fördel att arbeta efter ett uppdrag.

Vilka råd skulle du ge en ny doula?
Att så snart man har chansen efter avslutad utbildning försöka få ett uppdrag. Väntar man för länge är risken att det sen kommer kännas skrämmande, för första uppdraget är såklart väldigt nervöst men även helt underbart och stort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *