xanadesilvaNamn: Xana De Silva
Ålder: 34
Län: Skåne
Antal barn: Caen, 13 år

Antal år som doula: 10 år!
Antal doulauppdrag: ca 60

Favorit mat: Indisk mat
Favorit låt just nu: Kan inte välja – beror på humöret!
Husdjur: Dessie, Schabrador

Vad erbjuder du utöver doulatjänsten?
– Jag håller i gravidyoga och mamma-bebisyoga kurser.
– Jag ger amningsrådgivning per telefon och gör även hembesök.
– Jag är förlossningspedagog och ger förlossningsförberedande, föräldraförberedande och amningskurser i privat regi, både på svenska, tyska och engelska.
– Jag är även postpartum doula vilket innebär att jag stöttar nyblivna familjer med exempelvis amning, anknytning, bearbeta förlossningen och hantera förlossningsdepression. I uppdraget ingår också praktiska saker som att handla, gå ärenden, städa, laga mat och passa syskon.
– Jag håller i doulautbildningar i Skåne. Jag har utbildat över 100 doulor!
– Jag har ett projekt som jag kallar ”Doula med mentor” som innebär att jag och en nyutbildad doula har doulauppdrag tillsammans. Vi båda håller i mötena under graviditeten och efter förlossningen men det är den nya doulan som är med på förlossningen. Under förlossningen kan den nya doulan ha telefonkontakt med mig. Det blir tryggt för både föräldrarna och doulan.

Har du själv fött med doula?
När jag födde min son var en god vän med och stöttade mig och min man. Hon hade själv fött fyra barn och var massageterapeut. Hon kallade sig inte doula men det var det hon var för mig. Både jag och min man hade mycket gott stöd av henne och jag fick härlig massage och oxytocinkickar. Jag födde barn i Australien och hade ingen familj där, så för mig kändes det viktigt att ha med en kvinna som kunde ”mamma” mig och ge mig trygghet.

Vad skulle du säga var din specialkompetens som doula?
Att jag ser hela kvinnan och partnern, och stöttar henne/honom på ett holistiskt sett. Jag erbjuder en kontinuitet för familjen; med yoga, samtal och kurser under graviteten, stöd under förlossningen, och samtal, yoga och amningsrådgivning efter förlossningen. Jag doular ofta samma familj mer än en gång.

Vem är din idol inom förlossningsvärlden?
Ina May Gaskin är min hjältinna! Jag älskar hennes livshistoria och hur hon började förlösa barn först utan medicinsk utbildning och senare som barnmorska. Hon har en djup kunskap, vishet och insikt i hur kvinnans kropp fungerar och hur man kan stötta henne för att hon ska kunna föda. När jag behöver svar eller inspiration bläddrar jag i hennes böcker. Tror jag har fyra av hennes böcker.

Vad skulle du vilja göra för att förbättra förlossningsvården i Sverige?
Att alla kvinnor ska kunna föda där de vill, med den de vill och på det sätt de önskar. Jag önskar att barnmorskeassisterade hemförlossningar betalda av landsting ska bli möjligt i hela landet och att det även ska finnas födelseklinker, dvs ett mellanting mellan sjukhus och hemma. Jag hoppas även att vattenförlossningar blir en möjlighet för alla kvinnor som önskar föda i vatten.
Jag skriver emellanåt debattartiklar i tidningar och i sociala medier. Jag skriver till politiker och är med i föreningar så som ”Födelsehuset”, som verkar för ökad förlossningsfrihet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.